Povratak na vijesti
projects

Park prirode Medvednica dobiva novi hotel – u njemu će umjesto ljudi boraviti pčele

Go2Digital i A1 Hrvatska nastavljaju s projektom GigaBEEtno, kojim se želi istaknuti važnost solitarnih pčela. Važnost ovog projekta prepoznali su i u Parku prirode Medvednica te je postavljeno deset manjih hotela za pčele na Medvedgradu koji sada čekaju svoje nove stanare.

Sredinom ove godine, Go2Digital i A1 Hrvatska predstavili su projekt GigaBEEtno, kojim svoju brigu o okolišu i zajednici fokusiraju na najvažnija bića u opstanku svih ekosustava. Riječ je o pčelama koje zbog širenja gradova i ljudske aktivnosti imaju sve manje pristupa prirodnim nastambama. A kako bi pomogli pri sprječavanju ovoga važnog ekološkog problema, A1 Hrvatska je započeo s postavljanjem hotela za pčele te educiranjem korisnika o važnosti i očuvanju ovih insekata. To su prepoznali i u Parku prirode Medvednica te su se odlučili pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji.

“Javna ustanova Park prirode Medvednica regulira aktivnosti posjetitelja, štiti prirodu osmišljavanjem i provođenjem edukativnih programa. S ciljem informiranja javnosti, krajem 2021. godine, otvoren je Centar za posjetitelje Medvedgrad unutar kojeg posjetitelji mogu saznati o prirodnoj i kulturnoj baštini Medvednice. Značajan broj naših posjetitelja čine djeca školskog uzrasta koju podučavamo važnosti zaštite i očuvanja prirode te pravilima ponašanja u Parku. Zadovoljstvo nam je što će hoteli za solitarne pčele obogatiti ponudu našeg Centra i Parka i pridonijeti širenju svijesti o njihovoj važnosti djelovanja za opstanak i očuvanje ekosustava”, istaknula je dr.sc. Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Zvonimir Srna, Domagoj Jakopović Ribafish, Jakov Gojun Zvonimir Srna, Domagoj Jakopović Ribafish, Sanja Šašić, Jakov Gojun Projekt GigaBEEtno već je ranije prepoznat i podržan od strane svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF), po čijim podacima se od oko 20.000 vrsta pčela na svijetu, oko 1.600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, a bez pčela bi primjerice ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.

Za postavljanje hotela pobrinuli su se Jakov Gojun i Zvonimir Srna, naši rukometni reprezentativci i igrači kluba PPD Zagreb, te Domagoj Jakopović Ribafish, profesor geografije i food bloger, koji su dali svoju podršku ovom projektu: „Čuvanje raznolikosti u prirodi važna je aktivnost koja se tiče svih nas. Uvijek ćemo pozdraviti projekte poput ovoga, kojima je cilj zaštita najbitnijih elemenata ekosustava“.

“Briga o okolišu je oduvijek bila fokus u A1, a s ovim projektom djelujemo na skupinu životinja koje su ključne za opstanak cijelog ekosustava i na žalost su ugrožene zbog ljudskog djelovanja. Zbog toga smo se u novoj fazi GigaBEEtnog projekta povezali s Parkom prirode Medvednica, kako bi se o pčelama brinuli tamo gdje ih ima najviše i gdje će ovaj projekt postići zamjetni rezultat – u zelenilu zagrebačke gore”, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija, A1 Hrvatska.

Projekt GigaBEEtno dio je A1 strategije odgovornog poslovanja pod nazivom “Čini pravu stvar”, kojom A1 promiče ekološki i društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života. Do sada su postavljena tri velika hotela na području Zagreba – ispred A1 kampusa na Žitnjaku, u dvorištu Hale te u Botaničkom vrtu PMF-a. Pored dva hotela također su postavljeni i A1 uređaji za mjerenje kvalitete zraka koje možete provjeriti na gigabeetno.a1.hr

Podjeli LinkedIn share Facebook share

Povezane vijesti